Een gezonde huid! Wat is goed voor je huid?

Een gezonde huid, dat willen we toch allemaal! Natuurlijk wil je goed voor je huid zorgen en deze graag voorzien van de nodige vitaminen en voedingsstoffen voor een gezonde huid, die het nodig heeft om het mooi en stralend te houden. Onze huid is een levend weefsel en is veel meer dan zomaar het omhulsel van ons lichaam! Het is niet alleen ons visitekaartje, maar is ook een eerste verdedigingslinie tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Een gezonde huid zorgt ervoor dat schadelijke bacteriën, virussen en schimmels niet zomaar binnen kunnen dringen en we niet te snel uitdrogen, oververhit of juist onderkoeld raken. De huid bezit ook tastgevoel zodat wij dingen kunnen voelen en bijvoorbeeld complexe handelingen met onze handen kunnen uitvoeren.

Wat is de vitaminebehoefte van jouw huid?

Een gezonde huid heeft voeding nodig. Studies hebben aangetoond dat slechts 1 procent van de vitaminen die we via de voeding binnen krijgen en opnemen daadwerkelijk de huidcellen bereikt, met als gevolg dat de huid een chronisch tekort heeft aan al die essentiële stoffen die ze, net als onze andere organen, zo hard nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Vitamines zijn van essentieel belang voor de instandhouding van het leven. We hebben vitamines nodig omdat het lichaam deze, met uitzondering van Vitamine D en K (in onvoldoende mate) niet zelf kan aanmaken. We moeten dus zorgen dat we voldoende vitaminen via onze voeding binnen krijgen. Lukt dit gedurende lange tijd niet of onvoldoende, dan krijgen we te maken met bepaalde medische condities als gevolg van dit tekort. Voor de huid kan dit leiden tot een onnodig vale, vermoeide uitstraling, vroegtijdig verlies van collageen en elasticiteit, rimpels en een overgevoeligheid voor allerlei invloeden van buitenaf.

 

Gezonde_huid.jpg

 

Vitaminetekort

Zelfs al zouden we elke dag trouw groente en fruit eten, dan is de kans groot dat we toch vitaminetekort hebben. De landbouwgrond raakt namelijk steeds verder uitgeput, waardoor groenten en fruit veel minder voedingsstoffen bevatten dan vroeger. 

Gronduitputting, snelle groei, langdurige opslag en transport zijn hier debet aan. Uit onderzoeken is gebleken dat het vitamine A gehalte in verse groente tussen 1975 en 1997 met 21% is gedaald en het gehalte aan vitamine C daalde zelfs met 30 procent. Een andere studie (Bron zie 1*) concludeerde dat het calciumgehalte in broccoli tussen 1985 en 2002 met maar liefst 78% is gedaald en dat we vandaag de dag bijna 10 bananen  moeten eten om dezelfde hoeveelheid Vitamine B6 binnen te krijgen als onze (groot)ouders vroeger met èèn banaan. Los van de verarming van de voedingswaarde van groente en fruit, doet ook onze huidige leefstijl een duit in het zakje ten aanzien van een onverhoopt vitaminetekort. Teveel stress, alcohol, een slecht eet-of slaappatroon en luchtverontreiniging; het zijn maar een paar factoren die onze vitamineniveaus nog verder en sneller uitputten. Kortom: zelfs als je denkt een uitgebalanceerd dieet te volgen met veel fruit en groenten, dan kun je toch een tekort aan vitaminen hebben.

Voedingsstoffen die in het bloed worden opgenomen worden het eerst afgegeven aan de meest belangrijke lichaamsprocessen en organen (hart, lever en hersenen).  De huid wordt pas als laatste voorzien van voedingsstoffen, indien er dan nog wat resteert. Hoewel de huid het grootste orgaan van ons lichaam is, is het tegelijkertijd het minst vitale orgaan ten aanzien van de opname van vitaminen, mineralen en andere voedingsstoffen. ongeacht hoeveel vitaminen en mineralen die je binnenkrijgt, feit blijft dat slechts een zeer klein percentage de huidcellen bereikt. Alleen hooggedoceerde natuurlijke nutricosmetics (= voeding voor de huid) zoals die van Laviesage kunnen de huidcellen bereiken.

Een gezond lichaam van binnen, straalt van buiten. Gezondheid van binnen komt altijd eerst, want zodra je je daarop focust, ondersteun je jouw lijf in zijn lichaamseigen processen en zul je als gevolg daarvan o.a. een stralende, egale en gezonde huid krijgen.

(bron 1*)

Lees meer over de in kaart gebrachte voedingswaarden.